Nationaal park De Biesbosch

In De Biesbosch hoef jij je nooit te vervelen. De Biesbosch ligt op een unieke plek waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken.

In dit oer-Hollandse rivierenlandschap liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Niet de schoonheid van het gebied, maar de strategische ligging bepaalde zijn keuze. De plek was ideaal voor verdediging en om tol te heffen; dat was dan ook precies wat er gebeurde. Loevestein heeft daarna altijd een militaire functie gehad. Als gevangenis waar Hugo de Groot uit ontsnapte in een boekenkist en onderdeel van de Hollandse Waterlinie.

Juist door dit militaire verleden is het gebied rond Loevestein één van de minst verstoorde cultuurlandschappen van Nederland. Een unieke plek waar natuur en cultuur elkaar versterken.

Touren op de Scooter

BiesboschEr is veel te beleven. Varen langs wilgenvloedbossen, kanoën door kronkelende kreekjes, wandelen over ruige paadjes, fietsen langs open weides vol watervogels. Ga op zoek naar bevers. Geniet van de bijzondere planten en bloemen. Neem je verrekijker mee om vogels te spotten. Sta eens stil en luister naar het kabbelen van het water. Proef, voel, aanschouw, ruik de bijzondere natuur. De Biesbosch is altijd in beweging. Dat moet je beleven.

Vanuit alledrie de bezoekerscentra worden activiteiten, rondvaarten en excursies georganiseerd. Kijk voor meer informatie in de kalender. Reserveer vooraf om zeker te zijn dat u kunt deelnemen.

De Biesbosch is een gebied dat al eeuwen door de mens en de natuur gebruikt wordt. De activiteiten van de mensen hebben voor een groot deel bepaald hoe het gebied er nu uitziet. Het was een rijk gebied; er werd veel door de mens geoogst. Riet, biezen, wilgentenen, vis en vogels waren belangrijke bronnen van inkomsten. De traditionele gebruiken zijn veelal verdwenen. Door natuurontwikkeling zijn weer nieuwe natte gebieden aan de Biesbosch toegevoegd. Ieder plekje heeft weer zijn eigen bijzondere flora en fauna.

Biesboschcentrum Dordrecht wil in de verduurzaming van de Biesbosch een voorbeeldfunctie vervullen. Daarom heeft Biesboschcentrum Dordrecht een beleid dat erop is gericht zorgvuldig om te gaan met mens, natuur en planeet. De afspraken hierover zijn vastgelegd in een MVO-verklaring en zijn terug te vinden in maatregelen die het centrum in dit verband heeft ondernomen.

BiesboschEb en vloed in een zoetwatergebied, dat is zeldzaam. Maar Nederland heeft het. De Biesbosch is één van de de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa. In deze delta van de Rijn en de Maas heeft het getij nog vrij spel. De Biesbosch is een avontuurlijk doolhof van rivieren, waterbekkens, wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water. Het is een uitgestrekt fourageergebied voor talloze soorten watervogels, zoals ganzen, reigers, eenden en steltlopers. Overal in de Biesbosch vind je nog de nalatenschap van de griendwerkers die eeuwenlang het land bewerkten.

Je kunt in de Biesbosch volop wandelen door polders met historische namen als 'Doolhof' en 'Pannekoek'. Langs de randen van het gebied kun je fietsen over oude dijkjes, langs rivieren en dorpen. De natte, ruige natuur van dit moeras laat zich vooral beleven vanaf het water in een bootje of kano. Geruisloos peddelend door smalle kreken, langs rijk begroeide oevers, bukkend onder lage takken door, beleef je de natuur van heel dichtbij. IJsvogels schieten voorbij, een kiekendief jaagt tussen het riet, een aalscholver droogt zijn vleugels op een boomstronk. Soms laat zelfs de zeearend zich zien. En natuurlijk vind je overal sporen van de bever, die al 25 jaar vaste bewoner is. In de Biesbosch ben je één met de natuur, op het ritme van eb en vloed.

e-max.it: your social media marketing partner