Woudrichem

Touren op de Scooter

visbakken oude kacheltjesMet de 46e editie van het jaarlijkse Festival Weekend staat de Vesting Woudrichem van woensdag 4 mei t/m zondag 8 mei weer een gezellig Hemelvaartsweekend te wachten. Ruim 10.000 bezoekers worden verwacht tijdens het jubilerende 20e Woerkums kampioenschap vis bakken op Hemelvaartsdag 5 mei en de 46e Jaarmarkt en kinderrommelmarkt op zaterdag 7 mei. De kermis keert weer terug op vertrouwd terrein en zal ook op zondag geopend zijn. Hiermee wordt een extra dag toegevoegd aan hét gezelligste weekend van het jaar in de karakteristieke vesting.

Beleef Woudrichem op haar best, historie en evenementen in een unieke omgeving komen samen tijdens het Festival Weekend. De deelnemers aan het kampioenschap vis bakken krijgen extra concurrentie in de titelstrijd. De jaarmarkt is in diversiteit uitgebreid met vele cadeau artikelen voor Moederdag. Met de organisatie van het Levend Museum in handen van Stichting Visserij en Cultuurhistorisch Museum zal het visserijverleden levendig worden gehouden. De kinderactiviteiten krijgen een vervolg met het thema “10.000 luchtballonnen” waarbij dit jaar vele kinderhelden bekend van tv voorbij zullen komen.

De organisatie van het Festival Weekend, Stichting Festival Comité Woudrichem, heeft er dan ook het volste vertrouwen in dat ook dit jaar zowel de inwoners van Woudrichem als de vele bezoekers weer volop zullen genieten van het Festival Weekend.

Kampioenschap vis bakken als herinnering aan de visserijtijd
visbakken kampioenschapOp Hemelvaartsdag, donderdag 5 mei, zal het in de oude vesting Woudrichem zijn of men er nog leeft in de visserijtijd. Vis bakken op nostalgische rokende houtkacheltjes, bakstands versierd en ingericht met allerlei attributen uit de visserijtijd, optredens door visserskoren en demonstraties van met de visserij verweven oude ambachten, zijn de ingrediënten voor het 20e Woerkums kampioenschap vis bakken. Om 12:30 zal het startsein worden gegeven, al eerder zal de vesting zich hullen in de historische nevelen daar de ruim 40 deelnemers hun houtkacheltjes tijdig op temperatuur willen hebben. Vanaf dat moment is de sfeer van het visserijverleden voor één dag terug in het heden.

Om 17.30 uur zal burgemeester Arie Noordergraaf de kampioen 2016 bekend maken en de prijzen uitreiken. In het kader van het 20-jarige jubileum zal een bijzondere herinnering worden overhandigd aan iedere deelnemer.

Gezellig slenteren over de jaarmarkt en kinderrommelmarkt
jaarmarkt festivalweekendDe zaterdag na Hemelvaartsdag, 7 mei, is al 46 jaar de dag van de jaarmarkt en kinderrommelmarkt. Van 09.00 uur tot 17.00 uur is er volop gelegenheid om te slenteren over de ruim 100 standplaatsen tellende jaarmarkt in de historische vesting. Ook dit jaar is er op de jaarmarkt weer een grote variatie aan koopwaar waarbij ook de liefhebbers van een lekker hapje niets te kort zullen komen. Tussen de stands zijn diverse leuke terrasjes van de plaatselijke horeca en voor het feestelijke tintje op de markt zal de Altena Jazz Band garant staan. Tijdens de jaarmarkt zijn ook alle gezellige winkeltjes in de vesting geopend. Naast de jaarmarkt is er ook weer van alles te koop op de grote kinderrommelmarkt. Officieel begint de rommelmarkt om 08.00 uur, maar als vanouds worden de echte bijzondere zaken al in de vroege uurtjes verhandeld.

Levend Museum om het rijke visserijverleden in ere te houden
levend museumIn en rondom het Visserijmuseum Woudrichem is op zaterdag 7 mei veel te beleven. Oude ambachten worden in ere gehouden door diverse demonstraties en u komt alles te weten over het visserijverleden en de cultuur van Woudrichem van weleer. Ook het Nederlands kampioenschap werpzak werpen zal menigeen uitdagen kennis te maken met deze oude methode van riviervisserij.

In het Visserijmuseum is een foto expositie te bewonderen met prachtige beelden van Woudrichem en omgeving. Tevens zal een fraaie uitgave van het boek “Het visrecht van de poorters en poorterskinderen van Woudrichem” worden gepresenteerd.

Kermis en kinderactiviteiten
kermis festivalweekendAl vanaf het eerste Festival Weekend zijn de kermisattracties een vaste traditie binnen het programma. Terug van weg geweest staat de kermis weer opgesteld op het Janus Baks Bastion en gaat op woensdag 4 mei om 13.00 uur van start. Alle dagen van het Festival Weekend is de kermis geopend. De kermis zal vermaak bieden voor jong en oud, met onder meer een autoscooter, draaimolen, schiettent en nog allerlei andere voor het publiek leuke attracties. Een ouderwetse suikerspin en Hollandse gebakkraam mogen uiteraard niet ontbreken.

Als vervolg op de succesvolle “Frozen” kinderactiviteiten vorig jaar genieten de kleinste bezoekers dit jaar van hun helden van TV tijdens de jaarmarkt. Op creatieve wijze zal het thema “10.000 luchtballonnen” garant staan voor dansworkshops op de hits van K3, kan honing worden gemaakt met Maya de Bij en zal Wicky de Viking het verleden voor zijn rekening nemen.

Het volledige programma is te vinden op www.festivalweekendwoudrichem.nl.

Tijdelijke verkeersmaatregelen en parkeergelegenheid
Tijdens het Festival Weekend zijn er in de vesting Woudrichem een aantal tijdelijke verkeersmaatregelen van kracht. Dit betreft parkeerverboden en gesloten verklaringen. Alle verkeersmaatregelen staan in de betreffende straten duidelijk aangegeven. Zowel op donderdag 5 mei als op zaterdag 7 mei wordt de toegang naar de vesting weer afgesloten met uitzondering van voetgangers en fietsers.

De evenementen vinden plaats in de historische vestingstad Woudrichem, extra parkeerterreinen en fietsenstallingen zijn ingericht rondom de vesting. Bezoekers worden via duidelijke parkeerroutes en door verkeersregelaars verwezen naar de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen. De evenementen zijn tevens goed te bereiken middels de veerdienst vanuit Gorinchem.

e-max.it: your social media marketing partner