Woerkumer bier

Touren op de Scooter

Het Woerkumer BierWist u dat het stadje Woudrichem een eeuwenoude biertraditie heeft?
Dat in de middeleeuwen ook kinderen en baby’s dagelijks bier dronken?
Dat het ambacht van bierbrouwer zo’n driehonderd jaar geleden hoog in aanzien stond en vaak gecombineerd werd met dat van schout of schepenen?

En wist u dat de stad Woudrichem al meer dan vier eeuwen diverse bierbrouwerijen binnen de vesting heeft gehad? Dat het brouwen van bier een belangrijke economische factor was? En dat de grootste afnemers van bier de legioenen waren die zowel binnen de vesting als op slot Loevestein gelegerd waren en vaak in bier uitbetaald werden?

Dat uit de rechtspraak van vroeger blijkt dat veel Woerkumers graag bier dronken maar wel probeerden om de belastingen op bier te ontduiken? Dat onze streek vanaf de opkomst om met hop het bier te conserveren, tot ver buiten de regio als hopproducent bekend was? Dat nu nog steeds veel oude boerderijen in de streek een “hophof” hebben?

Stichting Heerlijk en Eerlijk wil middels het Woerkumer Bier meer bekendheid geven aan de rijke, maar helaas vaak vergeten, biertraditie van de stad Woudrichem en de streek “Land van Altena en Biesbosch” Dat doen wij in eerste instantie door historische informatie uit te zoeken en te verstrekken via deze website, publicaties en lezingen & excursies. Ter promotie heeft de stichting het initiatief genomen tot het uitbrengen van origineel streekbier onder de naam “Woerkumer”.

Woerkumer bierDe stichting is tevens initiator van Woerkumse Bier Coöperatie waarbinnen afnemers (de lokale horeca) en producenten (momenteel EKO boer De Zeeuw) en sympathisanten (o.a. Streekproducten Altena en Stichting Heerlijk en Eerlijk) gezamenlijk de toekomstige realisatie van het streekbier voor hun rekening nemen. Ook dit jaar hopen we dat de ingrediënten voor het brouwen van het streekbier ook direct uit onze streek gaan komen. Bijvoorkeur van hoge kwaliteit en van EKO keurmerk voorzien.

Verder blijven we bezig om binnen de vesting een modelbrouwerij naar middeleeuws voor- beeld te realiseren. Zodat het ambacht aanschouwelijk gemaakt kan worden en de kennis en traditie van het ambachtelijk brouwen weer doorgegeven kan worden aan volgende generaties. Daarnaast hebben we met het stadsgidsengilde, de VVV en lokale horeca een bierroute ontwikkelt. Op deze manier hopen we de vesting voor toeristen nog aantrekkelijker te maken en de levendigheid van de vesting te vergroten.

Bron: woerkumer.nl
Foto: altenaweb.nl

 

e-max.it: your social media marketing partner